Споживачам слід звернути увагу на те, що кінцева вартість блакитного палива з 1 травня 2019 року у платіжках буде різною на всій території України. Така різниця обумовлена рішенням НКРЕКП про введення для “Укртрансгазу” тарифу на транспортування, виходячи із замовленої потужності (постанова НКРЕКП від 21 грудня 2018 року N 2001 «Про встановлення тимчасових тарифів для АТ “УКРТРАНСГАЗ” на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на перший рік другого регуляторного періоду та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов НКРЕКП», якою запроваджений єдиний тариф на транспортування газу для АТ «Укртрансгаз» – 157,19 грн. за тис куб. м. (без ПДВ). Саме через зміну цього тарифу з 1 травня 2019 року кожен регіон отримує свою ціну газу для населення.

      Отже з  1 травня 2019 року на Тернопільщині діє дві ціни на газ. В Тернопільській області, у тому числі селах Забойки, Довжанка, Драганівка, Домаморич, Почапинці Тернопільського району (крім міста Тернопіль та Тернопільського району) споживачі сплачуватимуть у травні 8 314,61 за 1 тис. куб. м, а в червні – 8 694,68 за 1 тис. куб. м. В той час як у місті Тернопіль та Тернопільському районі – 7 983,29 грн за 1 тис. куб. м. та 8 363,36 за 1 тис. куб. м. відповідно.

     НКРЕКП скасувала постанову про встановлення загального тарифу на доставку природного газу. Загальний тариф на доставку складався з тарифу на транспортування для «Укртрансгазу» та тарифу на розподіл для операторів ГРМ (облгазів). (Постанова НКРЕКП від 29 грудня 2015 року № 3159 «Про встановлення загального тарифу на транспортування природного газу, тарифів на транспортування природного газу магістральними та розподільними трубопроводами» у розмірі 732,70 грн за тис куб. м. (без ПДВ) Постанова втратила чинність (згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 21 грудня 2018 року N 2001).

     До 1 травня тарифи на транспортування та розподіл в усіх областях були різні, але в сукупності вартість доставки була однакова.  Наприклад, на території ліцензійної діяльності ПрАТ «Тернопільгаз» тариф на  розподіл розподільними мережами складав – 631,90 (без ПДВ) грн за тис. куб. м,  магістральними (тариф  АТ «Укратрансгаз») -100,80 (без ПДВ) грн за тис. куб. м. В той час як на території ліцензійної діяльності ПрАТ «Тернопільміськгаз» –  356,20 грн за тис. куб. м та 376,50 грн за тис. куб. м відповідно. Як бачимо, тарифи на розподіл і транспортування різні, але сукупно тариф на доставку  газу був однаковий –  732,70 грн. за тис. куб. м.

     Окрім того, ціна газу тепер змінюватиметься щомісячно. Кожного місяця  НАК “Нафтогаз України” повинен надсилати  на адресу ТОВ «Тернопільоблгаз», як постачальника із спеціальними обов’язками, додаткові угоди з оптовою ціною на газ. Саме вона визначає, якою буде кінцева ціна на газ для населення.

     Наголошуємо, що ціну на природний газ не встановлює постачальник природного газу, ціна затверджується на виконання постанови КМУ від 19 жовтня 2018 р. N 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», і торгівельна надбавка постачальника в кінцевій ціні газу у травні становить 2,16 %, в той час, як частка газу, як товару (НАК «Нафтогаз України») становить 86,45 % в кінцевій ціні газу.

Переглянути структуру цін по іншим регіонам України:

Структура ціни на 01.05.2019

Структура ціни на 01.06.2019